Ξεκινούν οι εργασίες για το νέο κατάστημα δώρων Acropolis

Ένα πεύκο θα διεισδύσει κομψά στην οροφή, προσφέροντας άφθονη σκιά, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να εξερευνήσουν χαλαρά τον ευρύχωρο εσωτερικό χώρο που στολίζεται με χαρακτηριστικό δάπεδο και κεραμικούς τοίχους, όπου μπορούν να επιλέξουν τα αναμνηστικά τους αφού πάρουν την Ακρόπολη. Οι μικροί επισκέπτες, επίσης, θα έχουν τον δικό τους ειδικό χώρο μέσα στην εγκατάσταση.

Έτσι θα είναι το κατάστημα δώρων Ακρόπολη με την ολοκλήρωσή του, όταν θα λειτουργεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων της Ελλάδας (ΟΔΑΠ). Ένα μικρό εργοτάξιο δημιουργήθηκε για να δουλέψει στο μαγαζί πριν από λίγες μέρες στο τέλος του μονοπατιού που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης, που οδηγεί στους θαλάμους εισιτηρίων και στην είσοδο των Προπυλαίων.

«Η κεντρική ιδέα περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία μιας ελαφριάς δομής που υπάρχει σε αρμονία με το τοπίο, αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον. Η συστάδα των δέντρων μπροστά από το κατάστημα με είδη δώρων χρησίμευσε ως πηγή έμπνευσης», είπε η αρχιτέκτονας και σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη από το γραφείο Flux, την ομάδα στην οποία έχει ανατεθεί ο σχεδιασμός του καταστήματος δώρων. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εγκατάστασης θα είναι η ενσωμάτωση εξωτερικών και ημιυπαίθριων χώρων, μια σχεδιαστική προσέγγιση που δίνει σε ολόκληρη τη δομή έναν επιπλέον σκοπό, επιτρέποντας στους επισκέπτες να καθίσουν ή να χαλαρώσουν στο καταφύγιο της ψευδοροφής κατασκευής και των γύρω δέντρων. Εσωτερικά, οι τοίχοι που οριοθετούν τον χώρο θα στολιστούν με ειδικά κατασκευασμένα κεραμικά πλακίδια αποκλειστικά για το κατάστημα δώρων. «Τα κεραμικά θα αποτελούν σημαντικό μέρος του εμπορεύματος και προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια σύνδεση μεταξύ του χώρου και αυτών των προϊόντων. Επιπλέον, τα κεραμικά πλακίδια διαθέτουν ένα ξεχωριστό, χειροποίητο σχέδιο, χρώμα και υφή, αποτυπώνοντας το πέρασμα του χρόνου. Με άλλα λόγια, θα γεράσουν με χάρη», είπε η Μανιδάκη.

Η στρατηγική τοποθέτηση γυάλινων πάνελ θα διασφαλίσει την ορατότητα των εκθεμάτων είτε οι επισκέπτες βρίσκονται μέσα είτε έξω από το κατάστημα δώρων, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως βιτρίνες όταν η εγκατάσταση είναι κλειστή. Το δάπεδο του καταστήματος δώρων έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτηριστικό – θα κατασκευαστεί με συμπιεσμένη γη, με σχολαστική επεξεργασία για να τονίσει περαιτέρω την ενσωμάτωσή του με το έδαφος και το γύρω τοπίο. Με το διευρυμένο μέγεθος περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων σε σύγκριση με το υπάρχον κατάστημα Acropolis, το νέο κατάστημα δώρων θα παρουσιάσει μια σειρά από πρόσθετα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων υψηλής ποιότητας αντίγραφων και αναμνηστικών.

Οι αρχιτέκτονες και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού ήθελαν να ελαχιστοποιήσουν τις εκτεταμένες ανασκαφές και να μετριάσουν οποιαδήποτε αναστάτωση στο έδαφος. Πρόσφατες ανασκαφές στο χώρο αποκάλυψαν μονοπάτια του 19ου αιώνα, τα οποία απαιτούσαν έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την αποξήλωσή τους, διευκολύνοντας έτσι την κατασκευή του καταστήματος δώρων.

Από news