Πριν από έντεκα χρόνια, η Sally Liu, μηχανικός υδάτινων πόρων, και ο σύζυγός της Bay Chang, τότε ανώτερος επιστήμονας της Google, αγόρασαν μια έκταση 0,84 στρεμμάτων για 2,675 εκατομμύρια δολάρια στο προάστιο Hillsborough της Καλιφόρνια. Μανιώδεις περιβαλλοντολόγοι στα 40 τους με δύο μικρούς γιους, ξεκίνησαν να χτίσουν κάτι διαφορετικό από τα υπερφυσικά αρχοντικά της γειτονιάς και πιο κοντά στην καρδιά τους: ένα σπίτι πράσινης ενέργειας.

«Πραγματικά δεν ήθελα ένα μεγάλο σπίτι δίπλα σε ένα γκαζόν», είπε ο Liu, ο οποίος είναι τώρα 56 ετών και συμβουλεύει το Nature Conservancy.

Το ζευγάρι προσέλαβε την Aidlin Darling Design, μια εταιρεία στο Σαν Φρανσίσκο, για να χτίσει αυτό που οι αρχιτέκτονες θα αποκαλούσαν «Σπίτι της Γης και του Ουρανού». Ο Joshua Aidlin και ο Peter Larsen, οι κύριοι του έργου, είχαν άφθονη εμπειρία με το LEED, ένα εξελισσόμενο εθνικό πρότυπο για πράσινα κτίρια. Και το ζευγάρι ήθελε, και έλαβε, όχι λιγότερο από την υψηλότερη από τις τέσσερις πιστοποιήσεις LEED: την πλατίνα.

«Η Σάλι και ο Μπέι είχαν πάει στο σπίτι ενός φίλου τους και είχαν ερωτευτεί το υλικό», θυμάται ο Λάρσεν, αναφερόμενος στο συμπιεσμένο χώμα που χρησιμοποιήθηκε σε αρχαίες κατασκευές και σε πολλές σύγχρονες, βιώσιμες κατασκευές. Η επιθυμία του Liu για έναν κήπο ανθεκτικό στην ξηρασία ήταν ένα άλλο εξέχον θέμα.

Μέσα σε μια εβδομάδα, οι ιδιοκτήτες είχαν ένα μοντέλο εργασίας. Οι οικολογικές του στρατηγικές για ένα ανθεκτικό, πλήρως ηλεκτρικό σπίτι ενσωματώθηκαν σε μια γλυπτική σύνθεση από χωματόδρομους και γυάλινους τοίχους, παράθυρα με ξύλα και μαυρισμένη ξύλινη επένδυση, όλα προσαρμοσμένα για το μερικώς κεκλιμένο χώρο.

«Ήταν ένα διάγραμμα για τη βιωσιμότητα», είπε ο Aidlin. «Οι φόρμες είχαν όλες μια λειτουργία». Αλλά προτού οι πελάτες τους καταλήξουν στην έκδοση που έχτισαν το 2015, οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν τον Ron Lutsko, αρχιτέκτονα τοπίου, και τον Gary Hutton, έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, στη δημιουργική ομάδα.

Προορισμένος για διαγενεακή ζωή – από μόνη της μια πράσινη ιδέα – ο θύλακας των 7.477 τετραγωνικών ποδιών (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου) δεν είναι μονολιθικός. Διαθέτει τρεις δημόσιες και ιδιωτικές ζώνες που συνδέονται με μονωμένους διαδρόμους με γυάλινα τοιχώματα που σκιάζονται από χαλύβδινα πέργκολα ή προεξοχές οροφής. Τα τμήματα είναι τοποθετημένα σε σχήμα U γύρω από μια κεντρική ασβεστολιθική αυλή διάσπαρτη με κρεβάτια κήπου και πέτρινους πάγκους που μοιάζουν με μπλοκ, όπου μπορούν να συγκεντρωθούν η οικογένεια και οι φίλοι.

«Θέλαμε μια άφθονη σύνδεση με την ύπαιθρο από κάθε χώρο», είπε ο Aidlin. Έτσι, ολόκληρη η γεμάτη φως σύνθεση εσωτερικού-εξωτερικού χώρου βρίσκεται στο κέντρο ενός κήπου.

Εάν είστε επισκέπτης, μπορείτε να ανεβείτε από το γήπεδο αυτοκινήτου στο επίπεδο του δρόμου, μέσα από έναν κήπο εισόδου με αυτοφυή χόρτα και να ανεβείτε μια σκάλα στην επίσημη μπροστινή πόρτα. Στρίβοντας δεξιά από το φουαγιέ, θα μεταφερθείτε στο ιερό του Τσανγκ, όπου φυλάσσεται η πολύτιμη συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών του. Στρίβοντας αριστερά οδηγεί σε μια ακολουθία 65 ποδιών μήκους, ενιαίας διαρρύθμισης χώρων διαβίωσης στο βόρειο άκρο της αυλής. Αυτή η περιοχή 1.000 τετραγωνικών ποδιών φωτίζεται με μενταγιόν LED και έχει φινιριστεί με μη τοξικά υλικά ή υλικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πτητικές οργανικές ενώσεις που έχουν το μειονέκτημα, σημείωσε ο Liu, ότι υποβαθμίζονται με το ισχυρό ηλιακό φως. (Αν και οι αυτοματοποιημένες περσίδες έχουν μειώσει την πρόσκρουση, τα λεκιασμένα δάπεδα έχουν ξεθωριάσει σε φυσικό ξύλο καρυδιάς.)

Πέρα από τον δημόσιο χώρο υπάρχει ένας ιδιωτικός χώρος που περιέχει υπνοδωμάτια και κήπους για το ζευγάρι και τους γιους τους, που είναι πλέον ενήλικες. Μια γέφυρα με γυάλινους τοίχους που συνορεύει με μια ανακλαστική λίμνη συνδέει την πτέρυγα του καθιστικού/υπνοδωματίου με ένα κιόσκι δίπλα στην πισίνα στη νότια πλευρά της κεντρικής αυλής. Το περίπτερο περιέχει ένα οικογενειακό δωμάτιο και χώρους φιλοξενίας για τους γονείς του ζευγαριού.

Ο μοντέρνος σχεδιασμός ενσωματώνει αφανώς χαρακτηριστικά εξοικονόμησης νερού και ενέργειας. Οι αναδιπλούμενες πόρτες από χάλυβα και γυαλί ανοίγουν στην αυλή από διαφορετικές πλευρές του σπιτιού, προσφέροντας μια κομψή οπτική αντίθεση στους εξωτερικούς τοίχους και επιτρέποντας τον εγκάρσιο αερισμό.

Αυτοί οι όμορφα γραμμωτοί τοίχοι πάχους 18 ιντσών, κατασκευασμένοι από συμπιεσμένο χώμα που συγκεντρώθηκε από την τοποθεσία, κατασκευάστηκαν από τον David Easton, έναν εφευρέτη στη Νάπα της Καλιφόρνια, ο οποίος επινόησε το μείγμα άμμου, χώματος και τσιμέντου Πόρτλαντ. Είναι χαμηλής συντήρησης και ανθεκτικά στη σήψη και η θερμική τους μάζα προστατεύει τους εσωτερικούς χώρους από τις διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας. Αυτή η δυνατότητα ελαχιστοποιεί τη χρήση υδρονικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης που είναι ενσωματωμένα στα δάπεδα από σκυρόδεμα με επένδυση από ξύλο στο εσωτερικό.

Οι ασύμμετρες οροφές «πεταλούδας» στηρίζονται ελαφρά πάνω από το καθιστικό και τη συνδυασμένη πισίνα και ξενώνα. Τα φαρδιά φτερά τους έχουν γωνία προς τα πάνω, έτσι ώστε οι αόρατες συστοιχίες φωτοβολταϊκών ηλιακών συλλεκτών να απορροφούν το μέγιστο ηλιακό φως που μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και αποστέλλεται στο δίκτυο. Το σπίτι παράγει και αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλες τις ανάγκες, αν και μια μπαταρία Tesla, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος λόγω καταιγίδας, δεν έχει ακόμη έρθει.

Οι στέγες σε σχήμα V διπλασιάζονται ως συλλέκτες βροχής και αποστραγγίζονται σε μια υπόγεια δεξαμενή 5.000 γαλονιών που διατηρεί την απορροή για μη πόσιμους σκοπούς, όπως η άρδευση. Μια δεξαμενή 500 γαλονιών κάτω από το κατάστρωμα της πισίνας συλλέγει επίσης χρησιμοποιημένο οικιακό νερό για τους κήπους, τους οποίους ο Λούτσκο κατοικούσε με ντόπιες ζωντανές βελανιδιές και με είδη που αποκαλεί χαριτολογώντας «επίτιμους ιθαγενείς», όπως το φασκόμηλο της Ιερουσαλήμ της Μεσογείου και τις ελιές.

Επειδή ο χώρος έχει πλαγιές από το γήπεδο αυτοκινήτων, οι αρχιτέκτονες μπόρεσαν να ανασκάψουν ένα υπόγειο πάτωμα για γκαράζ, οικογενειακή είσοδο, κελάρι κρασιών, βοηθητικά δωμάτια και τη βάση ενός ορθογώνιου πύργου από σκυρόδεμα τριών ορόφων.

Ο πύργος είναι αρκετά πλατύς ώστε να περιέχει μια χαλύβδινη σπειροειδή σκάλα που υψώνεται πέρα ​​από τα σαλόνια στο κύριο επίπεδο, μέχρι τη φωλιά ενός κοράκου τρίτου ορόφου. Ο λεπτός πύργος δεν είναι μια αρχιτεκτονική έπαρση, αλλά μια παθητική καμινάδα ψύξης στοίβας με ένα μηχανοκίνητο παράθυρο στην κορυφή για αερισμό των εσωτερικών χώρων όταν ζεσταίνονται και ταυτόχρονα τραβάει ψυχρότερο αέρα από το υπόγειο.

«Θα μπορούσε να είχε αυτοματοποιηθεί, αλλά η Sally και ο Bay δεν πείραζαν να είναι ενεργοί χρήστες», είπε ο Larsen.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο συνδυασμός παθητικής και μηχανικής ηλιακής ενέργειας φαίνεται να λειτουργεί όπως είχε προγραμματιστεί. Στην αρχή, μη έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα ενεργειακά συστήματα στα οποία είχαν επενδύσει, ο Liu παρακολουθούσε τα πάντα στενά. «Είμαι μηχανικός που αγαπά τα υπολογιστικά φύλλα», είπε. «Ο στόχος ήταν να είναι η καθαρή μηδενική ενέργεια και ανακουφίστηκα που οι ηλιακοί αριθμοί πέτυχαν τον στόχο». Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι με πολλές μέρες στη δεκαετία του ’80, η πισίνα σπάνια απαιτεί θέρμανση.

Η Liu μπορεί τώρα να αποσπάσει περισσότερο την προσοχή της σε άλλες περιβαλλοντικές αιτίες της, τις οποίες φροντίζει από ένα γραφείο στο σπίτι. Το υπερυψωμένο πάτωμα του δωματίου της προσφέρει θέα στους κήπους ακόμη και από το γραφείο της.

«Όλα φαίνονται φυσικά. Μπορώ να δω ένα «λιβάδι» και τους λόφους στη μία πλευρά. Από την άλλη κατεύθυνση, κοιτάζω ένα «δάσος» από δέντρα», είπε. «Και αυτό το υπέροχο σπίτι είναι απλώς ένας κρυπτογράφος διατήρησης για να αποκωδικοποιήσουν οι άλλοι».

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στους New York Times.

Από news